CS:GO

 

Counter-Strike: Global Offensive, förkortat CS:GO, är förmodligen det mest populära spelet inom e-sportvärlden. Spelet gavs ut 2012 och är det fjärde i counterstrikeserien. CS:GO är är likt föregångarna ett målbaserat multiplayer förstapersonsskjutarespel där du tävlar i lag. Det innehåller nya vapen och andra utrustningar som inte funnits i de tidigare spelen. Inför varje omgång kan du köpa nya items med pengar som du tjänat in tidigare.

 
counter strike cs-go
 

Sedan lanseringen av spelet har det släppts uppdateringar kontinuerligt. Nya Spellägen, kartor och vapen är exempel på vad som har bjudits på i dessa. Spelaren kan även ladda upp egendesignade objekt som t.ex. dekorerade vapen och kartor genom Steam Workshop. Valve Corporation, som utveklaren heter, har utöver alla tredjepartstuneringar också egna arrangerade turneringar där de bjussar på överaskningar för spelarna.

Dota 2

 

Dota 2 utvecklas av samma företag som CS:GO, Valve Corporation. Spelet är en uppföljare till Warcraft III: The Frozen Throne-kartan Defense of the Ancients. Dota 2 utannonserades först 2010 men släpptes inte förrän 2013. Spelet är gratis att spela men blir betydligt roligare och man köper till diverse utrustning och hjälpmedel. Spelet är av genren Multiplayer Action RTS (ARTS/MOBA), en undergenre till realtidsstrategi.

 
Dota 2
 

Tävlingar i Dota 2 spelas kontinuerligt och det var med detta spelet som de stora prispengarna kom in i e-sporten. Valve arrangerar varje år turneringen The International som arrangeras i Seattle och detta är den största tävlingen i världen inom e-sport.

League of Legends

 

League of Legends är också ett MOBA-spel och släpptes 2009. Det liknar Dota 2 på vissa sätt och är inspirerat av Warcraft III: The Frozen Throne. Även detta spel är helt gratis för nedladdning men erbjuder köp inuti spelet. Spelet är stort inom e-sporten och det drivs bland annat 5 stycken stora ligor i USA.

 
LoL League of Legends
 

Tävlingar i Dota 2 spelas kontinuerligt och det var med detta spelet som de stora prispengarna kom in i e-sporten. Valve arrangerar varje år turneringen The International som arrangeras i Seattle och detta är den största tävlingen i världen inom e-sport.

Heroes of the Storm

 

Även här har vi ett MOBA-spel och Heroes of the Storm som är skapat av Blizzard Entertainment släpptes 2015. Spelet har haft många namn under åren och har försökt att konkurrera med League of Legends och DOTA 2 vilket de har delvis lyckats med. De har till och med använt sig av karaktärer från andra spel som till exempel Warcraft. Spelet går ut på att man i två lag, med fem spelare i varje, ska förgöra motståndarens bas. Från början är karaktärerna svaga men detta byggs upp under spelets gång. Även här är prispengarna relativt stora och går ut på hundratusentals dollar i de stora turneringarna.

heroes of the storm

 

Fifa

 

 

Fifa är en riktig klassiker som har släppts årligen, ända sedan 1993. Bakom spelet ligger EA Sports, som samma år lanserades av Electronic Arts, som använde sig av denna labeln till deras sportspel. Fifa har kommit till att bli en av världens största sportspel och spelar du inte Fifa själv, har du garanterat någon i din vänskapskrets som spelar det. Att betta på spelet är ganska likvärdigt med vanlig fotbollsbetting.

 

 

Fifa 21 datorskärm

 

 

Rocket League

 

 

Gillar du Fifa och bilar? Det kanske inte är den vanligaste frågan, men uppenbarligen var den ganska självklar för Psyonix. De har utvecklat Rocket League, som är ett bilspel med raketdrivna bilar! Du ska, precis som i fotboll, försöka skjuta bollen i mål. Konceptet har med tiden blivit extremt populärt och idag finns ligor på både nationell och internationell nivå. 2019 blev spelet en del av Epic games, som köpte upp spelet och fortsätter att utveckla det.

 

 

 

 

 

 

rocket league logo

Fortnite

Sedan Epic Games släppte spelet 2017, har Fortnite blivit extremt populärt över hela världen. Det är framför allt väldigt omtyckt av de unga spelarna, men spelas av personer i alla åldrar. Det går att spela på de flesta plattformar, dock togs appen bort från IOS App Store. Detta var bland annat på grund av att Epic Games ändrade sin betalningsmetod. Utöver detta har utvecklarna, enligt dem själva, satsat på att det ska fungera lika väl på alla plattformar. Flera utmärkelser har tilldelats Fortnite under åren, bland annat av The Game Award. Bara under lanseringsmånaden hade spelets sålts i över 500 000 digitala exemplar och en månad senare hade redan dubblerats.