CS:GO

Counter-Strike: Global Offensive, förkortat CS:GO, är förmodligen det mest populära spelet inom e-sportvärlden. Spelet gavs ut 2012 och är det fjärde i counterstrikeserien. CS:GO är är likt föregångarna ett målbaserat multiplayer förstapersonsskjutarespel där du tävlar i lag. Det innehåller nya vapen och andra utrustningar som inte funnits i de tidigare spelen. Inför varje omgång kan du köpa nya items med pengar som du tjänat in tidigare.

counter strike cs-go

Sedan lanseringen av spelet har det släppts uppdateringar kontinuerligt. Nya Spellägen, kartor och vapen är exempel på vad som har bjudits på i dessa. Spelaren kan även ladda upp egendesignade objekt som t.ex. dekorerade vapen och kartor genom Steam Workshop. Valve Corporation, som utveklaren heter, har utöver alla tredjepartstuneringar också egna arrangerade turneringar där de bjussar på överaskningar för spelarna.

Dota 2

Dota 2 utvecklas av samma företag som CS:GO, Valve Corporation. Spelet är en uppföljare till Warcraft III: The Frozen Throne-kartan Defense of the Ancients. Dota 2 utannonserades först 2010 men släpptes inte förrän 2013. Spelet är gratis att spela men blir betydligt roligare och man köper till diverse utrustning och hjälpmedel. Spelet är av genren Multiplayer Action RTS (ARTS/MOBA), en undergenre till realtidsstrategi.

Dota 2

Tävlingar i Dota 2 spelas kontinuerligt och det var med detta spelet som de stora prispengarna kom in i e-sporten. Valve arrangerar varje år turneringen The International som arrangeras i Seattle och detta är den största tävlingen i världen inom e-sport.

League of Legends

League of Legends är också ett MOBA-spel och släpptes 2009. Det liknar Dota 2 på vissa sätt och är inspirerat av Warcraft III: The Frozen Throne. Även detta spel är helt gratis för nedladdning men erbjuder köp inuti spelet. Spelet är stort inom e-sporten och det drivs bland annat 5 stycken stora ligor i USA.

LoL League of Legends

Tävlingar i Dota 2 spelas kontinuerligt och det var med detta spelet som de stora prispengarna kom in i e-sporten. Valve arrangerar varje år turneringen The International som arrangeras i Seattle och detta är den största tävlingen i världen inom e-sport.

Heroes of the Storm

Även här har vi ett MOBA-spel och Heroes of the Storm som är skapat av Blizzard Entertainment släpptes 2015. Spelet har haft många namn under åren och har försökt att konkurrera med League of Legends och DOTA 2 vilket de har delvis lyckats med. De har till och med använt sig av karaktärer från andra spel som till exempel Warcraft. Spelet går ut på att man i två lag, med fem spelare i varje, ska förgöra motståndarens bas. Från början är karaktärerna svaga men detta byggs upp under spelets gång. Även här är prispengarna relativt stora och går ut på hundratusentals dollar i de stora turneringarna.

heroes of the storm